Activiteit 1
Waar gaat activiteit 1 over?
Tegenwoordig gebruiken computers allemaal het binaire systeem om informatie weer te geven. Het heet binair omdat er maar twee getallen worden gebruikt. Het wordt ook wel het tweetallig stelsel genoemd (in het dagelijks leven gebruiken we het decimale, tientallige stelsel). Elke 0 of 1 heet een bit (binary digit). Een bit wordt in de computer meestal weergegeven in het geheugen door een transistor die aan of uit staat of een condensator die geladen of ontladen is.
Wanneer data door een telefoondraad worden gezonden, worden hoge en lage tonen gebruikt voor nullen en enen. Op magnetische schijven, zoals een harde schijf, worden de bits weergegeven door de richting van het magnetische veld op de oppervlakte van de schijf, Noord-Zuid of Zuid-Noord.
Audio CD’s, CD-ROM’s en DVD’s bewaren bits optisch—het deel van het oppervlakte dat voor 1 bit staat reflecteert het licht of juist niet. Een bit alleen zegt niet zo veel, dus zijn bits meestal gegroepeerd in groepjes van 8 die de getallen 0 tot 255 kunnen weergeven. Een groep van 8 bits heet een byte.
De snelheid van een computer wordt bepaald door het aantal bits dat het in een keer kan verwerken. Een 32-bit computer bijvoorbeeld, kan 32-bits in een handeling verwerken, terwijl een 16-bit computer de 32-bit getallen eerst in kleinere stukken moet delen wat het dus langzamer maakt.
Uiteindelijk zijn het alleen bits en bytes die een computer gebruikt om tekst, getallen en alle andere informatie op te slaan en te verzenden. In een aantal latere opdrachten zullen we zien hoe de andere soorten informatie worden opgeslagen.
Geschikt voor leeftijd: 7 jaar en ouder
De hele pdf van activiteit 1 (staat ook in het boek): activiteit01.pdf
De losse werkbladen:
Werkblad binaire getallen.pdf
Kopie Kaart: Binaire Getallen.pdf
Werkblad: Werken met Binaire Getallen.pdf
Werkblad: Geheime boodschappen sturen.pdf
Werkblad: E-mail en internet.pdf
Werkblad: Tellen boven de 31.pdf
Werkblad: Meer over binaire getallen.pdf
Zo zou je het kunnen geven:
Hoe tel je in binair? (YouTube film in het Engels)
Meer over binair tellen (YouTube in het Engels)